Mazowsze od kuchni...
- 13.01.2020 18:40
- Uczennice klasy 8c: Julia Smolińska, Oliwia Główka, Oliwia Kołodziejczyk oraz Zofia Kuć przygotowują się do "Konkursu wiedzy o Mazowszu". Zrealizowały projekt "Mazowsze od kuchni". Dziewczyny zapoznały się z tradycyjnymi potrawami Mazowsza na podstawie publikacji „Smaki Mazowsza”. Postanowiły przygotować jedną z nich. Wybór padł na sójkę mazowiecką – potrawę związaną ze wschodnim Mazowszem. Początkowo chciały przygotować sójkę mazowiecką samodzielnie w domu zgodnie z przepisem i poczęstować kolegów z klasy. Jednak okazało się, że mogą, z pomocą rodziców i uprzejmości wójta gminy Cegłów, umówić się na rozmowę z paniami z koła gospodyń wiejskich w Podcierniu. Panie podzieliły się wieloma historiami dotyczącymi tej potrawy. Sójki mazowieckie to pierogi wykonane z ciasta, cienko rozwałkowanego i wypełnionego kapustą, boczkiem lub słoninką, kaszą jaglaną i grzybami, następnie zapiekanego. Mają stuletnią tradycję, ale dopiero od latach 50-tych XX wieku zaczęto określać je mianem „sójki”. Wcześniej były nazywane „kasioki”, „kapuścioki” itp. Sójka mazowiecka należy do potraw tanich, łatwych do przyrządzania, pożywnych i bardzo smacznych, powstaje na bazie surowców często pochodzących z własnego gospodarstwa. Część zgromadzonego materiału zostało przedstawione na filmie, który został nakręcony podczas wizyty w Podcierniu.....
W tegorocznym projekcie uczennice miały okazje pokazać przekazywanie tradycji kulinarnych z pokolenia na pokolenie. Jak same stwierdziły warto robić coś z pasją i zbierać bezcenne doświadczenia. Pieczenie sójek mazowieckich pozwoliło uwierzyć w żywą kulturę Mazowszan i wzmocnić u uczennic więź z regionem.
- Wróć do listy artykułów
Ostatnie artykuły